Kunnen infraroodpanelen worden gebruikt

In tegenstelling tot luchtaangedreven systemen zoals centrale verwarming en opslagverwarmers, die de hele kamer tot een comfortabele temperatuur verwarmen, zenden infraroodpanelen warmte rechtstreeks uit naar objecten en oppervlakken. Het resultaat is dat het paneel slechts zo lang aan hoeft te blijven als u nodig heeft, wat u kan helpen geld te besparen op de energierekening.

infrarood paneel

Infraroodpanelen stralen warme stralen uit die worden geabsorbeerd door de lichamen van degenen in de kamer en opnieuw worden uitgestraald naar de omgeving, waardoor mensen, meubels, muren en vloeren tegelijkertijd worden verwarmd. Hierdoor ontstaat een comfortabel, knus gevoel, vergelijkbaar met wanneer u voor een vuur staat of in de zon ligt.

De uitgestraalde warmte voelt niet alleen warm aan, maar voegt ook een paar graden extra warmte toe aan de luchttemperatuur, waardoor u zich in een warmere kamer kunt bevinden dan uw thermometer aangeeft. Dit verklaart waarom mensen infraroodverwarming vaak omschrijven als een meer ‘natuurlijke’ vorm van verwarming.

Kunnen infraroodpanelen worden gebruikt als primaire verwarmingsbron?

Naast het extra comfort biedt infraroodstralingsverwarming gezondheidsvoordelen omdat het geen condensatie veroorzaakt – en dit helpt schimmel- en vochtproblemen te voorkomen die voor sommige mensen problematisch kunnen zijn. Het dringt ook het lichaam binnen, waardoor de bloedvaten kunnen uitzetten en de bloedsomloop wordt verbeterd, wat kan helpen uw bloeddruk te verlagen.

Omdat infrarood objecten en oppervlakken verwarmt in plaats van de lucht, is het veel efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt omdat conventionele verwarmingssystemen eerst de lucht opwarmen, die vervolgens stijgt en daalt, waardoor veel energie wordt verspild. Infraroodpanelen verwarmen objecten en oppervlakken direct, wat resulteert in een snelle, onmiddellijke, comfortabele stijging van de temperatuur in de kamer.

Wanneer u de aanschaf van een verwarmingssysteem overweegt, is het belangrijk om rekening te houden met de totale eigendomskosten en niet alleen met de initiële kapitaaluitgaven en bedrijfskosten. Sommige systemen lijken in eerste instantie misschien goedkoper, maar kunnen u op de lange termijn uiteindelijk meer gaan kosten, vooral als ze van slechte kwaliteit zijn vervaardigd.

Vergeleken met andere vormen van verwarming zijn infraroodpanelen relatief goedkoop in aanschaf en gebruik. Er wordt geschat dat huiseigenaren tot wel PS410 per jaar kunnen besparen op hun elektriciteitsrekening door over te schakelen op stralingsverwarming. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat u een kwaliteitsproduct van een gerespecteerde leverancier kiest en goedkope alternatieven vermijdt die in het begin waarschijnlijk goedkoper zullen zijn, maar die binnen korte tijd uit elkaar zullen vallen.

Er zijn tal van opties beschikbaar als het gaat om de aanschaf van infraroodverwarming, waarbij fabrikanten een scala aan verschillende maten en stijlen aanbieden, zodat u de juiste oplossing voor uw huis kunt vinden. Er zijn platte panelen die aan de muur of het plafond kunnen worden gehangen (perfect voor badkamers waar slechts af en toe extra verwarming nodig is), maar ook platte panelen die zijn ontworpen om eruit te zien als schilderijen of spiegels. Ze kunnen zelfs tegen weersinvloeden worden beschermd en buiten worden gebruikt, perfect voor een tuinentertainmentruimte.